Presentera dig (exempelinlägg)

Detta är ett exempelinlägg som ursprungligen publicerades som en del av Blogguniversitetet. Anmäl dig till något av våra tio program och börja blogga på rätt sätt.

Du ska publicera ett inlägg i dag. Oroa dig inte över hur din blogg ser ut. Oroa dig inte om du inte har gett den något namn än, eller om det känns oöverstigligt. Klicka bara på knappen ”Nytt inlägg” och berätta varför du är här.

Varför ska du göra det här?

  • För att det ger nya läsare lite sammanhang. Vem är du? Varför ska de läsa din blogg?
  • För att det hjälper dig att fokusera dina idéer om din blogg och vad du vill göra med den.

Inlägget kan vara kort eller långt, en personlig presentation av ditt liv eller en beskrivning av syftet med bloggen, något att sträva mot i framtiden eller en enkel beskrivning av vad du tänker publicera.

Här är några frågor som hjälper dig att komma igång:

  • Varför bloggar du offentligt i stället för att skriva en personlig dagbok?
  • Vilka ämnen tror du att du kommer att skriva om?
  • Vem skulle du vilja få kontakt med via din blogg?
  • Om du lyckas blogga under hela nästa år, vad hoppas du kunna uppnå?

Du låser inte fast dig vid något av detta. En bra sak med bloggar är hur de hela tiden utvecklas i takt med att vi lär oss nya saker, växer och interagerar med varandra – men det är bra att veta var och varför du började. Genom att formulera dina mål kan du också få bra förslag till några inlägg.

Vet du inte hur du ska börja? Skriv bara det första som dyker upp i huvudet. Anne Lamott, författare till en bok om skrivande som vi älskar, säger att du måste tillåta dig själv att skriva ett ”uselt första utkast”. Hon har en bra poäng – det viktigaste är att börja skriva och oroa sig för redigering senare.

När du är redo att publicera ska du ge ditt inlägg tre till fem taggar som beskriver bloggens inriktning – skrivande, fotografi, fiktion, föräldraskap, mat, bilar, filmer, sport, vad du vill. De här taggarna hjälper andra som intresserar sig för dina ämnen att hitta i läsaren. Se till att en av taggarna är ”zerotohero”, så att andra nya bloggare kan hitta dig också.

Publicerad av Signora Sabatini

Signora Sabatinis liv ligger nära mitt eget, men hon är inte jag. Hon kunde vara min syster. Och ja, hon har klivit ut ur Tranströmers dikt Romanska bågar. Först handlar bloggen om arbetet med Crème Brûlée ( inte publicerad) - om fyra människor som har kärleken bakom sig. Eller? Finns det efterälskelser? Kan kärlekslågan flamma upp på nytt – eller är vi fångna i de smärtsamma mönster vi har levt och ärvt? Crème Brûlée utforskar människors mod att älska igen, att formulera och omformulera känslor och tankar trots svårigheter, skam och skuggor från det förflutna. Men så tog jag en paus från Crème Brûlée och började skriva på ett helt annat manus, tillsammans med min vän och kollega Eva. Systrarna Nyströms begravningsbyrå. Publicerades sommaren 2022. Berättelsen tar avstamp i Metas beslut att starta en begravningsbyrå efter ett långt yrkesliv som lärare. Snart ser hon behovet av en kollega, och hennes studiekamrat, Liz, tar chansen att byta riktning i livet. Båda har brokiga och viktiga erfarenheter med sig i bagaget. Nu dyker också Amatus upp, ett excentriskt original som visar sig ha oanade talanger. Han blir så småningom oumbärlig för Meta och Liz. Läsaren får följa begravningsbyråns och karaktärernas utmaningar under verksamhetens första år, ett kapitel per månad. Varje kapitel kretsar kring ett dödsfall och ett tema. Romanens hjärta är vänskapen där Metas och Liz relation sätts på prov, och de måste förhålla sig till komplexa utmaningar och frågor av existentiell natur. Hur ska de t.ex. göra när en älskarinna dyker upp och vill vara med på begravningen i strid mot änkans önskemål, eller när den avlidnes sexuella läggning inte accepteras av föräldrarna som kräver två begravningar? Och hur ska de hantera den psykiskt sjuka kvinnan som manipulerar omgivningen; flyktingpojken vars död skakar hela staden; den gamla mamman vars barn har tagit avstånd och inte vill begrava henne? Här finns också recensioner av andra böcker, främst romaner. De böcker jag recenserar läser jag alltid två gånger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: