Media och recensioner

Memento nr 2, 2023

Allers nr 4, 2023

M-Magasin nr 16, november 2022

M-Magasin nr 16, s. 109. Systrarna Nyströms och jag, tycks Tesla tänka. På pränt en intervju med mig, Ingrid under vinjetten Debutanten. Fint samtal om mitt samskrivande med Eva Stilling, signerad Kerstin Serneö, bokredaktör.

Blomsterfondens tidning Alma, nr 3 september, s. 8-11

Ingrids radioprat i Radio Gotland 8 augusti, 2022

https://sverigesradio.se/artikel/gotlandska-ingrid-hallberg-romandebuterar-vid-66-ars-alder

Recensioner


Eva Söderberg 15 februari Facebook:

”De ville skriva lättsamt men med en allvarlig klangbotten, min gamla arbetskamrat Ingrid M Hallberg från Stockholms-tiden och hennes skrivarkollega Eva Stilling. Och så blev också läsningen av deras roman, Systrarna Nyströms begravningsbyrå, där två kvinnoliv utgör varpen och tolv begravningar inslagen. Medan jag läste hörde jag mig själv både fnissa och skratta högt, både snyfta och hulka till.

De olika begravningsuppdragen är minst sagt väsensskilda men alla föder tankar.”

De följande fem omdömena/recensionerna kommer från Bokus. https://www.bokus.com/bok/9789189269460/systrarna-nystroms-begravningsbyra/

 • Carina Arkhult, 12 april 2023, 5 stjärnor av 5 möjliga. Systrarna Nyströms Begravningsbyrå. En underbar bok med ett fantastiskt språk och värme!!! Känslan stannar kvar inombords. Man vill bara läsa mer!!! Tack Ingrid och Eva 💕💕💕
 • Maria Hällqvist Pettersson, 23 februari 2023, 5 stjärnor av 5 möjliga. Bäst! En av de bästa böcker jag läst! Innehöll i stort sett det mesta av livet och in i döden. Spännande, sorglig, vardaglig och festlig.
 • Ulla Danielsson 18 september 2022, 5 stjärnor av 5 möjliga. Jag har med nöje läst Systrarna Nyströms begravningsbyrå. En rolig, spännande och välskriven bladvändare med många fina litterära referenser.

  Ett njutbart sällskap för både kroppen och själen. Jag trivs tillsammans med begravningsentreprenörerna Meta och Liz och deras medhjälpare Amatus och vill gärna veta hur det går framöver i kärlek och i vänskap. Amatus är en rolig prick med alla sina hälsingska uttryck. Metas kärleksliv och Liz’ smärta över den frånvarande sonen. Författarna lyckas på ett fint sätt väva samman trions egna svårigheter i livet och i relationerna med hur de hjälper de sörjande hitta sitt personliga sätt ta avsked. En i verklig mening livsbejakande läsning.
 • Annica Löwenadler 6 september 2022, 5 stjärnor av 5 möjliga. Lyxigt att läsa en så välskriven bok.
 • Anneli Qvarnström 24 juli 2022. 5 stjärnor av 5 möjliga. Vilken rik och underfundig roman om döden! Men mest om livet – om vänskap, arbete, kärlek – och litteratur. ”Systrarna Nyströms begravningsbyrå” av Ingrid M Hallberg och Eva Stilling utspelar sig i huvudsak på en begravningsbyrå i Strängnäs, där vännerna Meta och Liz, sent i livet bygger upp en annorlunda verksamhet. Inkännande bjuds man in till alla motsägelsefulla känslor som dyker upp när någon dör. I dödens närhet blir vi alla oförutsägbara och hudlösa.

  Jag får följa begravningsentreprenörerna, deras familjer och vänner under ett kalenderår, med ett dödsfall varje månad. Mitt i romanen kommer pandemin och ställer det mesta på ända. Till och med väggarna talar. Romanen är både rolig och allvarsam, randig som sorgen själv. Som livet självt.

  Det här är en roman som jag fortsätter att tänka på efter sista sidan. Hur har de det på byrån? Hur går det för Amatus? För barnen? Och vilken sorts begravning vill jag ha? Jag skulle gärna vilja läsa en fortsättning på ”Systrarna Nyströms begravningsbyrå”. Tills dess kan jag läsa den jag har en gång till, lyssna på musiken i boken, som finns på Spotify, och fylla i Vita Arkivet. Det borde jag ha gjort för länge sedan.
 • Bokluckan.se. Systrarna Nyströms begravningsbyrå av Eva Stilling & Ingrid M Hallberg är utgiven av Lava Förlag. Meta drömmer om att starta en begravningsbyrå och vännen Liz blir hennes kompanjon. Meta och Liz är 55+ och de har en klar tanke med vilken inriktning de ska ha; det ska vara en plats för samtal, om både ljus och mörker. Amatus Fridell ansluter som personal med sin finstämda och pricksäkra poesi. Boken skildrar det första året för begravningsbyrån i Strängnäs där pandemin kräver justeringar och fingertoppskänsla. Det är ett härligt språk med många litterära referenser som höjer läsupplevelsen. Tack för boken Eva, Ingrid och Lava Förlag.

Meta drömmer om att starta en begravningsbyrå och vännen Liz blir hennes kompanjon. Huset de använder är Systrarna Nyströms gamla konditori. Det är ett hus från 1920-talet med mycket karaktär. Meta och Liz är 55+ och de har en klar tanke med vilken inriktning de ska ha; det ska vara en plats för samtal, om både ljus och mörker. Amatus Fridell ansluter som personal med sin finstämda och pricksäkra poesi. Boken skildrar det första året för begravningsbyrån i Strängnäs där pandemin kräver justeringar och fingertoppskänsla.

Boken har ett härligt språk där det dyker upp en hel del kluriga och ovanliga ord på ett sätt som ger handlingen en alldeles egen karaktär. Det finns också många litterära referenser som förhöjer läsupplevelsen. Amatus poesi blir ett finstämt inslag som passar bra som inramning av begravningarna. Även huset blir en egen karaktär som förmedlar en livserfarenhet och klokt betraktar sin omgivning.

Karaktärerna är lätta att tycka om och jag vill veta mer om dem, hur det går för dem och hejar på dem under min läsning. I det givna ämnet begravning vävs många viktiga frågor in; sorg, ilska, avundsjuka, hemligheter och mycket mer. Det beskrivs lagom mycket kring problemen som skapas utan att feelgoodkänslan, som finns där, försvinner. Jag lever med i handlingen och funderar på de bekymmer som dyker upp utan att fastna i dem. Boken lämnar en härlig känsla efter sig men jag fortsätter också att fundera på hur olika sorg kan se ut. Publicerat den Kategorier Boktips, Boktips, feelgoodEtiketter bok, Eva Stilling, feelgood, Ingrid M Hallberg, Systrarna Nyströms begravningsbyråLämna en kommentar till Systrarna Nyströms begravningsbyrå av Eva Stilling & Ingrid M Hallberg